Táplákozás és elelmiszertermelés

Románia legtöbb régiója évszázadok óta a mezőgazdaságból él. Az önellátó gazdaságok önellátóak voltak, és a felesleges élelmiszerek a városokba kerültek, még mielőtt több ezer hektáros földekkel rendelkező gazdaságok, vagy több százezer madarat vagy több tízezer sertést tartó istállók léteztek volna.

Az igazság az, hogy a nyugati világ, amelyhez mi is tartozunk, soha nem jutott olyan könnyen élelmiszer-bőséghez, mint az intenzív mezőgazdaság és állattenyésztés korában.

Aki azt hiszi, hogy ezt a bőséget fenn lehet tartani anélkül, hogy az egészségünkre, a talajra és a környezetre bármilyen hatással lenne, az téved.

Ha tehát az önellátó gazdaságok hatékony és szervezett módon újra életre kelnének, akkor a fogyasztók ismét egészséges termékekhez juthatnának hozzá olyan termelésből, amely nem terheli túl a talajt és a regionális állattenyésztési kapacitást.

Az ökológiai és önellátó gazdálkodás, amelyet mindkét fél – termelő és fogyasztó – javára helyesen alkalmaznak, a vidéki lakosságot itthon tartaná, anélkül, hogy külföldre kellene mennie.

Ezért nem elég a fenntartható és biogazdálkodás fejlesztése, ha a termelő nem juthat könnyen közvetlenül a végső fogyasztóhoz.

A MyVillage Egyesület itt kíván a helyére lépni.

A kistermelők know-how-val, erőforrásokkal és szervezéssel való támogatása, de mindenekelőtt a felesleges termékek értékesítésének megkönnyítése két alapvető előnyt biztosít:

a termelő újraindítja az élelmiszertermelést, és családja számára friss és minőségi, saját termesztésű élelmiszerekhez juthat hozzá
a termelő a felesleg eladásával rendszeres, az önellátáshoz elegendő jövedelemhez jut.

A falu, a származási terület, ebben az esetben Cund falu, cserébe előnyére válik, hogy van egy letelepedett lakos, aki nem akar elmenni otthonról. Ugyanakkor a faluban élők, akik nem termelnek, hozzáférnek azok termékeihez, akik termelnek.

E célok elérése három lépést foglal magában:
egy elméleti szakasz, amely magában foglalja a termelni szándékozók felmérését és ökológiai képzésüket.
egy gyakorlati, amely a termelők segítését jelenti egy modern elszámolóházi rendszer és a termelés irányítása révén.
egy gazdasági, amely a termelés értékesítését és a nyersanyagokból történő élelmiszer-előállítást, valamint azok forgalmazását foglalja magában.

Ugyanakkor az ipari termelőktől való bizonyos fokú függetlenség elérése érdekében (igen, túl sokat fogyasztanak az országban az ipari termelők), az élelmiszertermelést minél több ágra kell diverzifikálni.

Ezért szeretnénk, hogy legyen kenyérnek való gabonatermesztés, fogyasztásra és tartósításra szánt zöldségfélék, fogyasztásra és lekvárnak/szósznak való gyümölcsök, olajos magvak olajoknak, stb.

Egy ilyen rendszer csak akkor igazán fenntartható, ha elég széles spektrumot fed le ahhoz, hogy csak olyan mezőgazdasági termékeket kelljen vásárolni, amelyeket a területünkön nem lehet beszerezni.

A konkrét lépések, amelyeket az út elején meg fogunk tenni:

  • Felkelteni polgártársaink érdeklődését a projekt iránt.
  • Információs forrásokat találni a biogazdálkodásról és egy olyan személyt, aki elkötelezett lesz a projekt iránt – ez lehet akár egy tapasztalt külsős, akár valaki a közösségből, aki vállalni akarja ezt a felelősséget.
  • A projektben részt vevő kertek/földek napirendre tűzése.
  • Az egyes kertek/parcellák talajvizsgálata.
  • A vetőmagok és palánták beszerzéséhez szükséges eszközök megtalálása.
  • A falu, a község, a terület vagy a megye mezőgazdasági terményigényeinek listájának összeállítása.
  • Egy olyan terv kidolgozása, amely a lehető leghatékonyabb és legérthetőbb módon szabályozza a földeken folyó munkát.
  • A termeléshez követendő vevők megtalálása (magánszemélyek és vállalatok).
  • Az el nem adott termékek feldolgozása

Megértjük, hogy ezek a tervek nagyszabásúnak hangzanak. Különösen a claca/együttműködésre vonatkozó rész. Mindenkinek más elvárásai vannak a mindennapi élettel szemben, azzal kapcsolatban, hogy hogyan szeretne dolgozni vagy szabadidejét eltölteni. Kis lépésekkel és jó, világos szervezéssel ki fognak derülni az ilyen közösségi együttműködés előnyei.

Ha szeretné, hogy ezek közül a projektek közül néhány megvalósuljon, megtalálhatja a módját, hogy támogasson minket, további információkat az egyes projektek oldalán talál.