Majoritatea regiunilor din România au trăit dea-lungul secolelor din agricultură. Fermele de subzistență se autosusțineau, iar surplusul de hrană ajungea în orașe, înainte să existe ferme cu terenuri la ordinea miilor de hectare, sau grajduri populate cu sute de mii de păsări sau zeci de mii de porci.
Adevărul este că, lumea vestică de care aparținem și noi, nu a avut niciodată atât de ușor acces la abundența de alimente, ca în era agriculuturii și zootehniei intensive.
Cine crede că această abundență se poate menține fără urme asupra sănătății noastre și a solului respectiv mediului înconjurător, se înșală.
Astfel, dacă ar există o readucere în viață, într-un mod eficient și organizat a gospodăriilor de subzistență, consumatorii ar avea acces din nou la produse sănătoase, din producții care nu ar suprasolicită solul și capacitatea regională pentru creșterea animalelor.
Agricultură ecologică și de subzistență aplicată corect în folosul ambelor părți – producător și consumator – ar menține populația rurală acasă, fără nevoia plecării peste hotare.
Prin urmare nu este suficient să dezvoltăm o agricultură sustenabilă și ecologică, dacă producătorul nu poate avea acces la o desfacere ușoară, direct către clientul final.
Aici dorește să intervină Asociația MyVillage.
Sprijinind micul producător cu know-how, resurse și organizare, dar mai ales facilitând desfacerea pentru surplusul de produs, se vor putea oferi două beneficii esențiale:
producătorul reia producția de alimente, având acces la alimente proaspete și de calitate din producție proprie pentru familia sa
producătorul beneficiază de un venit regulat, suficient pentru autosusținere, prin vânzarea surplusului
Obștea, zona de proveniență, în cazul de față, satul Cund, va avea în schimb beneficiul de a avea un locuitor stabilit acasă, care nu dorește să plece. Totodată, cei din sat care nu produc, au acces la produsele celor care produc.
Atingerea acestor obiective parcurge trei pași:
una teoretică, care prevede un sondaj al doritorilor precum și pregătirea acestori producători pentru ecologie
una practică, care presupune într-ajutorarea printr-un sistem modern de clacă a producătorilor și ghidarea producției
una economică, care îmbină vânzarea producției dar și producția de alimente din materia primă, precum și comercializarea acestora
Totodată, pentru a atinge un grad de independență de producători industriali (da, și la țară se consumă prea mult de la producători industriali), trebuie diversificată producția alimentelor pe cât mai multe ramuri.
De aceea, ne dorim să avem producție de cereale pentru panificație, legume pentru consum și conserve, fructe pentru consum și gemuri/sucuri, oleaginoase pentru uleiuri, etc.
Un astfel de sistem este cu adevărat sustenabil doar în momentul în care acoperă un spectru suficient de vast, încât să fie necesară doar cumpărarea produselor agricole care nu pot fi obținute în zona noastră.
Pașii concreți care îi vom face la început de drum:
Stârnirea interesului consătenilor pentru acest proiect
Găsirea surselor de informare legate de agricultura ecologica precum și a unei persoane care se va dedica proiectului – poate fi atât cineva din exterior cu experiență, cât și cineva din obște care dorește să preia această responsabilitate
Trecerea în agendă a grădinilor / terenurilor participante la acest proiect
Analizarea solurilor din fiecare grădină / teren
Găsirea mijloacelor pentru achiziționarea de sămânță și răsaduri
Elaborarea unui necesar de produse agricole, în sat, comună, zonă sau județ.
Elaborarea unui plan care va reglementa muncă în clacă astfel încât să fie de maximă efieciență și pe înțelesul tuturor
Găsirea cumpărătorilor pentru producția care urmează (persoane fizice și juridice)
Prelucrarea produselor care nu au fost vândute
Înțelegem că aceste planuri par mărețe. Mai ales partea cu claca / colaborarea. Fiecare om are alte așteptări de la viața de zi cu zi, de la felul în care și-ar dori să muncească sau să petreacă timpul său liber. Cu pași mici și cu o organizare bună, clară, se vor contura avantajale unei astfel de colaborări comunitare.
Dacă doriți să vedeți realizate unele din aceste proiecte, poate găsiți o cale de a ne sprijini, mai multe informații găsiți pe pagina fiecărui proiect în parte.